Τέχνη - Παιδί - Συναίσθημα

Όλα αυτά τα χρόνια που διδάσκουμε τέχνη προσπαθούμε να γίνει η τέχνη ένα εργαλείο μέσα από τη μεθοδολογία διδασκαλίας, ένα εργαλείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ένα από τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι και η τέχνη. Δικαίωμα του κάθε ανθρώπου είναι να μπορεί να εκφραστεί να νοιώσει ελεύθερο να εκφράσει τα συναισθήματά του.

Η Τέχνη είναι μια τρομερή δύναμη στα χέρια μας, είναι ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να εκμαιεύσει τα συναισθήματα των παιδιών. Μέσα από την εμπειρία μας ως δάσκαλοι και ως καλλιτέχνες εμείς ας προσπαθήσουμε να επιστρατεύσουμε ότι μπορούμε από μεθοδολογία, για να ζωντανέψουμε στα παιδιά την κριτική σκέψη το όραμα, τη διάθεση για δημιουργία, το χιούμορ και τη συνεργασία την αλληλεγγύη. Η τέχνη μας μαθαίνει να είμαστε ο καθένας διαφορετικός ο καθένας μοναδικός όλοι μαζί με όραμα που μπορούμε να το μοιραζόμαστε και μέσα από αυτή τη στάση να διεκδικούμε και τη ζωή και την παιδεία.

Περάσαμε και περνάμε, μια δύσκολη περίοδο που όχι μόνο ήμασταν αποκλεισμένοι από τους δικούς μας ανθρώπους και φίλους, αλλά και η διδασκαλία ήταν σε συνθήκες που αποκόβανε τα παιδιά ζήσαμε όλοι καταστάσεις πρωτόγνωρες. Γίνανε μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας και στις ζωές των παιδιών μας.

Με το άνοιγμα των σχολείων τις πρώτες μέρες μπορεί να φαίνονταν πολύ χαρούμενα που επικοινωνούσαν μεταξύ τους μετά από καιρό, βλέπουμε ότι έχουνε κουβαλήσει μαζί τους θυμούς, λύπες, απωθημένα, και πολύ σύντομα θα πρέπει όλα αυτά να τα επεξεργαστούν και δεν υπάρχει καλύτερο εργαλείο από την τέχνη. Η ενθάρρυνση στην έκφραση συναισθημάτων μέσου της δημιουργίας καταπραΰνει της μεταξύ τους εντάσεις. Η τέχνη ενώνει τους ανθρώπους, η τέχνη διδάσκει επικοινωνία, δείχνει στον έναν το όραμα του άλλου. Η τέχνη μας κάνει να οραματιζόμαστε παρέα. Η επικοινωνία ο οραματισμός των ανθρώπων είναι μέσα σ αυτό που ονομάζεται τέχνη και η τέχνη έρχεται να μας βοηθήσει.

Πάρα πολλές χώρες αυτή τη στιγμή επιστρατεύουν την τέχνη για να μπορέσει ο κόσμος να συνέλθει από το σοκ που έχει περάσει. Για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χρησιμοποιούν την τέχνη για την επανεκκίνηση της ζωής, και για άνοιγμα του μυαλού.

Θα πρέπει να δουλέψουμε με στόχους να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να βγούνε από αυτήν τη δύσκολη περίοδο γιατί θα βγούνε τραυματισμένα.

Στόχος του σχολείου μας, μια νέα εικαστική επανεκκίνηση της ζωής των παιδιών μας!

Ελένη Δινοπούλου

ΠΕ08 Εικαστικός

Λογότυπο 4ου Δημοτικού Ιεράπετρας
  • Πλατεία Μακρή, Ιεράπετρα
  • Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.